Verslaafd aan middelen

Ben je iemand of ken je iemand die verslaafd is aan een middel? Wacht dan niet langer & zoek hulp. We zijn er om al je vragen te beantwoorden, hulp aan te bieden of door te verwijzen naar één van onze partners...

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ik denk dat ik verslaafd ben, wat nu?

Verslaving lijdt, mits onbehandeld, altijd tot de dood, de gevangenis of een inrichting.

Wellicht lees je bovenstaande en denk je: "maar zo erg is het bij mij (nog) niet!". Dat kan zijn, maar er is een reden geweest waarom je op onze website beland bent. Je hebt waarschijnlijk zelf al de conclusie getrokken dat je mogelijk een probleem hebt met een middel en die conclusie alleen al zou ervoor moeten zorgen dat bij jou alle alarmbellen af gaan. 

Als je éénmaal over de grens heen bent van 
Alcoholisme (ook wel alcoholgebruiksstoornis (AUD) genoemd) is een algemene term die verwijst naar elke consumptie van alcohol die leidt tot lichamelijke, mentale en gedragsstoornissen. Alcoholisme kan grofweg worden opgesplitst in alcoholmisbruik en alcoholverslaving. Alcoholmisbruik wordt gekenmerkt door risicovol gedrag. 

alcohol verslaving wordt gekenmerkt door een onweerstaanbare fysieke of mentale behoefte aan alcohol. Als u enige vorm van alcoholisme heeft ontwikkeld, zult u waarschijnlijk een verhoogde tolerantie ontwikkelen en kunnen ontwenningsverschijnselen optreden wanneer u stopt met drinken.
Alcoholisme kan een negatieve invloed hebben op uw lichaam en uw hart, hersenen, lever, pancreas en immuunsysteem beïnvloeden. Veel voorkomende ziekten die verband houden met alcoholisme zijn levercirrose, onregelmatige hartslag en kanker.

Samengevat, alcoholmisbruik is een dwangmatige consumptie van alcohol tot overmaat, ondanks het besef van de negatieve gevolgen ervan. Alcoholafhankelijkheid is een fysieke en / of mentale afhankelijkheid, die kan leiden tot ontwenningsverschijnselen als u probeert te stoppen met drinken. Alcoholverslaving is geclassificeerd als een chronische ziekte met progressieve en mogelijk dodelijke symptomen.
Man wijst naar hulp formulier van Phase 01 voor herstelbegeleiding

Heb je hulp nodig? 

Hebt u een vraag? We staan voor u klaar. Stuur ons een bericht, dan nemen we contact met u op of bel naar 085 06 08 413

In 2013 werden 139.000 sterfgevallen als gevolg van alcoholmisbruik wereldwijd geregistreerd, terwijl bij nog eens 384.000 mensen de diagnose levercirrose werd gesteld als gevolg van overmatige consumptie van alcohol.

Als je vermoedt dat je een drankprobleem hebt of een geliefde persoon kent die dat wel doet, wacht dan niet tot de dingen erger worden. Neem contact op met een counselor voor drugsmisbruik, die effectieve en vertrouwelijke verslavingszorg kan bieden om je te helpen je gewoonte te overwinnen en je leven weer op het goede spoor te krijgen.

Effecten van alcohol misbruik & verslaving

In 2013 werden 139.000 sterfgevallen als gevolg van alcoholmisbruik wereldwijd geregistreerd, terwijl bij nog eens 384.000 mensen de diagnose levercirrose werd gesteld als gevolg van overmatige consumptie van alcohol.

Als je vermoedt dat je een drankprobleem hebt of een geliefde persoon kent die dat wel doet, wacht dan niet tot de dingen erger worden. Neem contact op met een counselor voor drugsmisbruik, die effectieve en vertrouwelijke verslavingszorg kan bieden om je te helpen je gewoonte te overwinnen en je leven weer op he t goede spoor te krijgen.
alcoholisme. Alcoholmisbruik en -afhankelijkheid kan een negatief effect hebben op alle aspecten van uw leven. Langdurig misbruik kan leiden tot ernstige of zelfs dodelijke gezondheidscomplicaties door uw hersenen en vrijwel elk ander orgaan in uw lichaam te beïnvloeden. Overmatig alcoholgebruik kan ook uw financiën, emotionele stabiliteit, carrière en relaties met familie, vrienden en collega's schaden.

De sociale gevolgen van alcoholverslaving kunnen net zo verwoestend zijn. Alcoholisten hebben vaker problemen met huiselijk geweld en worstelen met werkloosheid. Zwaar drinken, dwangmatig en vaak legt een enorme druk op de mensen die het dichtst bij je staan.

Laat alcohol geen controle over je leven krijgen. Vecht terug vandaag door hulp te krijgen bij een verslavingscentrum bij u in de buurt.

Hoe herken ik een drankprobleem?

Dwangmatig en obsessief drinken wordt vaak aangekondigd door een verscheidenheid aan veranderingen in je persoonlijkheid en de manier waarop je denkt. Als u of een geliefde begonnen is met het ontwikkelen van een afhankelijkheid, zult u waarschijnlijk de volgende tekenen en symptomen van alcoholverslaving opmerken:
  • Een onvermogen om te bepalen hoeveel je drinkt in een enkele vergadering
  • Een onvermogen om te controleren wanneer u drinkt, wat ertoe zal leiden dat u op elk moment van de dag alcohol misbruikt, ook in ongepaste omgevingen.
  • Oncontroleerbare drang om te drinken ervaren.
  • Een verhoogde tolerantie voor alcohol, waardoor u grotere hoeveelheden alcohol drinkt voordat u het gewenste effect kunt bereiken.
  • Gevoel dat je niet normaal kunt functioneren zonder iets te drinken, zodat je drinkt om je 'normaal' of 'goed' te voelen.
  • Alcohol verstoppen rond het huis, in uw auto, op het werk of op andere locaties die u vaak bezoekt.
  • Alleen in het geheim drinken.
  • Ernstige prikkelbaarheid als u geen drankje kunt krijgen, vooral op momenten dat u sterke hunkeren ervaart.
  • Aanhoudend misbruik van alcohol, ook al ben je je ervan bewust dat dit een negatieve invloed heeft op je persoonlijke of professionele leven.
  • Verlaten van activiteiten die je ooit hebt genoten, in het voordeel van drinken.
  • Ervaringen met black-outs - perioden na het drinken van alcoholische aanvallen wanneer u zich niet meer kunt herinneren wat u deed of wie u was.

Heb ik een drank probleem? 

Misschien vind je het moeilijk om je te realiseren dat je een drankprobleem hebt ontwikkeld, of je vermoedt diep vanbinnen dat je een drankprobleem hebt, maar er niet onderuit wilt komen. Omdat drinken overal ter wereld een veel voorkomend kenmerk is en omdat alcohol elk individu anders beïnvloedt, kan het lastig zijn om uit te zoeken wanneer je de grens bent gepasseerd tussen sociaal drinken en probleemdrinken.

Overweeg of u een van de volgende zaken hebt ervaren of gevoeld:
  • Schamen of schuldig voelen over je drinken, en de behoefte voelen om de gewoonte te verbergen
  • Liegen tegen anderen over je drinken
  • Vrienden, familie of anderen die problemen hebben met uw alcoholgebruik
  • Een drang voelen om te drinken om zich beter te voelen
  • Ervaar black-outs na drankmisbruik
  • Drinken in gevaarlijke situaties, zoals tijdens het rijden of het bedienen van andere machines
  • Drinken in grotere hoeveelheden en vaker dan je van plan bent
Simpel gezegd, als je drinken problemen veroorzaakt in je leven (of problemen veroorzaakt voor degenen die het dichtst bij je staan), heb je waarschijnlijk een drankprobleem.

Hoeveel drank is teveel? 

Wat telt als te veel drinken, varieert van individu tot individu, vanwege verschillen in fysiologie en tolerantieniveaus. Als u uw drinken echter niet kunt beheersen en uw gewoonte complicaties veroorzaakt voor u en anderen om u heen, drinkt u waarschijnlijk te veel.

Wat zijn de risico's van een drankprobleem? 

Matig of licht drinken kan heilzaam zijn voor uw gezondheid, maar te veel en dwangmatig drinken kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder risico's voor uw geestelijk en lichamelijk welzijn. Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot gedragsstoornissen die uw relatie met anderen in gevaar brengen.
Gemeenschappelijke risico's die samenhangen met alcoholmisbruik zijn financiële problemen, emotionele instabiliteit en schade aan uw carrière en relaties, samen met gezondheidsproblemen zoals kanker, seksuele impotentie, leverziekte en hart- en vaatziekten.

Gezondheidsrisico's verbonden aan drank problemen & alcoholisme

Er is een breed scala aan risicofactoren geassocieerd met alcoholisme, zowel fysiek als psychologisch geassocieerd met alcoholisme. Waaronder:
  • Leverziekten - zoals hepatitis of cirrose.
  • Hersenziekte of hersenschade, zoals de ontwikkeling van het syndroom van Wernicke-Korsakoff of dementie. Alcoholisme kan ook het centrale zenuwstelsel in de loop van de tijd beschadigen en zelfs tot epileptische aanvallen leiden.
  • Kankers, waaronder kanker van de darmen, lever, pancreas en andere delen van het spijsverteringskanaal.
  • Hart- en vaatziekten, die kunnen resulteren in een beroerte of een hartaanval.

Stadia van alcoholisme

Alcoholisme is vaak het gevolg van een geleidelijke achteruitgang van alcoholafhankelijkheid. Alcoholisme ontwikkelt zich meestal in verschillende fasen:

Alcohol in een vroeg stadium: drinken gaat van een nonchalante, sociale activiteit naar iets waarvan je denkt dat je het niet zonder kunt stellen. Het wordt een dagelijkse gewoonte, die je gebruikt om te gaan met angst, stress of andere persoonlijke problemen.

Een duidelijk symptoom van alcoholmisbruik in een vroeg stadium is een toename van de frequentie en hoeveelheid alcoholgebruik. Er zijn misschien weinig andere voor de hand liggende tekenen, hoewel je bij het uitdagen van je alcoholgebruik dit kunt ontkennen of defensief kunt worden.

Naarmate het verbruik toeneemt, past uw lever zich aan om het hoofd te bieden aan hogere niveaus van alcohol, wat leidt tot een toename van uw tolerantie.

Midden-stadium Alcoholisme: Naarmate de verslaving vordert naar het middelste stadium, neemt uw alcoholgebruik verder toe naarmate u afhankelijk wordt van alcohol om normaal te functioneren. Het beheersen van je alcoholgebruik wordt heel moeilijk, omdat je een sterke behoefte hebt aan een drankje en het misschien fysiek nodig hebt om pijnlijke symptomen van alcoholontwenning te voorkomen. Ontwenningsverschijnselen kunnen optreden tussen zes tot 24 uur na uw laatste drankje en kunnen zijn: tremoren, rusteloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken en slapeloosheid. Psychologische symptomen zoals stemmingswisselingen, depressie en gevoelens van schuld of schaamte kunnen ook voorkomen.

Je zou kunnen beginnen met drinken op de vroege dag en alcohol op geheime plaatsen verbergen, waar het gemakkelijk toegankelijk is. Midden-stadium alcoholisten zijn ook gevoelig voor prikkelbaarheid of woede wanneer ze worden geconfronteerd over hun drinkgewoonten.

End-stage alcoholisme: deze fase van alcoholisme is buitengewoon gevaarlijk. Een volledig herstel van verslaving kan nog steeds worden gemaakt, maar het is moeilijker. Ook bekend als de verslechterende fase, in deze fase alcoholisten zijn verteerd door hun drinken en ernstige mentale en fysieke schade lijden. Drinken is 24 uur per dag en stoppen met drinken voelt niet. Professionele interventie, alcoholontgifting en revalidatie zijn vereist, omdat ontwenningsverschijnselen levensbedreigend kunnen zijn als een dergelijke verslaafde 'cold turkey' probeert te stoppen.

Alcoholisten in een latere fase zijn mogelijk dakloos en hebben hun gezin en baan verloren. Ernstige schade is waarschijnlijk veroorzaakt door de maag, lever en hersenen.

In elk stadium van alcoholisme kunnen begripvolle specialisten u helpen volledig te herstellen.

Alcohol verslaving: Signalen & symptomen

signalen en symptomen van alcoholisme kunnen verschillen van individu tot individu. De symptomen kunnen worden gescheiden in fysiek en psychologisch, en enkele van de meer alledaagse omvatten:

Lichamelijke klachten:
  • Kanker
  • cirrhosis
  • coma
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid en overgeven
  • Epileptische aanvallen
  • wankelheid
  • Verhoogde tolerantie
  • Tremors
  • Ontwenningsverschijnselen

Psychische symptomen: 

  • Agitatie
  • Angst
  • Cravings
  • Depressie
  • Uitputting
  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Verlies van eetlust
  • Onvermogen om te stoppen of het drinken onder controle te houden
  • hallucinaties
  • Paranoia
  • Verwarring
  • Verhoogde agressie
  • Verminderde remmingen, leidend tot risicovol gedrag

Alcohol verslaving

Als u gelooft dat u of iemand van wie u houdt afhankelijk bent van alcohol,  dan raden wij u aan om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op en je hoort binnen 24 uur van ons!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief
Share by: